jong en exclusief

Het ASAE NextGen programma is anders dan veel andere activiteiten, opgezet door ASAE. Het is namelijk extreem exclusief met slechts ruimte voor circa 25 personen, waarvan 2 buiten de VS.

Blog door Maarten van Schaik

In de hectiek van de dag is het binnen verenigingen soms lastig om (ruim) buiten de begaande wegen te kijken voor verdere ontwikkeling – zowel die van de vereniging, maar ook zeker persoonlijk. Dat terwijl verenigingen bruisen van potentieel talent. Om het opkomend talent niet verloren te laten gaan heeft ASAE enkele jaren geleden de ASAE NextGen Association Summit in het leven geroepen. Dit jaar deden er voor het eerst ook Europese deelnemers mee, om eens een goed kijkje te nemen bij het associationwereldje aan de andere kant van de oceaan.

Zelf ben ik bij EAGE (de European Association of Geoscientists & Engineers) werkzaam als Community Manager, waar ik focus op de ontwikkeling van EAGE’s ledenbestand, de activatie van leden en relatiebeheer. Via de ASAE publicatie The Race for Relevance (een must read voor verenigingprofessionals) ) kwam ik voor de eerste keer in aanraking met het ASEA YP membership  en dit programma.  

Het ASAE NextGen programma is anders dan veel andere activiteiten opgezet door de ASAE. Er is slechts ruimte voor circa 25 personen. Aspirant deelnemers moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de directeur / CEO van je verening een referentiebrief voor je neerpennen, en jij  zelf ook in een motivatiebrief en de meerwaarde van je deelname kunnen overbrengen. Het is wat werk, maar het resultaat mag er zijn. Zij die geselecteerd zijn, worden uitgenodigd voor een exclusief evenement met een grote verscheidenheid aan jonge assocatievertegenwoordigers. In het najaar van 2017 vond dit alles plaats in ‘The Biggest Little City in the World, Reno Nevada.

 Het ASAE NextGen programma bestaat uit twee intensieve dagen waarin leiderschap binnen verenigingen centraal staat. Denk aan het deelnemen aan brainstormsessies over de rol van young professionals in vereningen, keynotes over de toekomst van vereningingen en de rol van technologie en de mogelijkheid om te leren van jonge voormalige NextGen Summit deelnemers. Het gaafste van een dergelijk programma is dat je in enkele dagen tijd in aanraking komt met associationvertegenwoordigers in allerlei functies, waaronder ongetwijfeld ook zij die een soortgelijke functie als jij bekleden binnen vereningingen. Het netwerk dat je hiermee opbouwt en informatie die je over best (en worst!) practices tot je krijgt, is van enorme waarde. De summit is verder vooral interessant voor hen die zich willen ontwikkelen voor  leidinggevende posities in Associations. De focus – met 2 internationale en zo’n 18 Amerikaanse deelnemers -  ligt erg op het Amerikaanse associatiemilieu. Is dit geen probleem voor je of ben je als vereniging goed vertegenwoordigd in the US of A, dan is deelname zeker een aanrader!

In 2018 zal een nieuwe editie plaat vinden, waarbij er hoogstwaarschijnlijk weer enkele plaatsen voor internationale (Nederlandse!) gasten worden opengesteld.

Geïnteresseerd? Informatie over de 2017 editie van de summit kan je hier nog vinden