onderhandelaars onder handen

Voor het eerst is onderzoek gedaan naar het competentieprofiel van de Nederlandse cao-onderhandelaar. Conclusie: onderhandelen is een vak en onderhandelen over een nieuwe cao een specialisme. Tijd voor de cao-professional.

In opdracht van A Advies, Centrum Paritaire Dienstverlening en HS Arbeidsvoorwaarden is onder 200 cao-onderhandelaars onderzoek gedaan naar vereiste competenties, professionaliteit en onderhandelingsstijl van cao-onderhandelaars. Het onderzoek heeft onder meer geleid tot het eerste competentieprofiel voor cao-onderhandelaars. Een consistent en transparant competentieprofiel dat een duidelijk beeld geeft van wat een onderhandelaar moet kennen en kunnen in relatie tot het gewenste beleid van werkgevers- of werknemersorganisaties. Het onderzoeksrapport ‘Onderhandelaars onder handen’, is eind november gepresenteerd op een symposium van cao-onderhandelaars in Zeist.

Uit het onderzoek blijkt ook dat volgens cao-onderhandelaars het competentieprofiel een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verdere professionalisering van het vak van cao-onderhandelaar. Het competentieprofiel maakt het mogelijk vast te stellen wat de witte vlekken zijn tussen huidige competenties en de in de toekomst gewenste competenties, kennis en kunde. En biedt handvatten om deze kennis en kunde te ontwikkelen met behulp van opleidingen, trainingen en coaching.

Een eerste stap is al gezet met de oprichting van het netwerk caoprofessionals Bij dit (voorlopig) online platform, caoprofessionals.nl, kan iedereen zich aansluiten die zich zakelijk bezighoudt met de totstandkoming van cao’s. Het is een plek waar men ervaringen kan delen en kan discussiëren over vernieuwing van cao’s, arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen. 


U kunt het artikel hier downloaden