proeftuin DNA

Hanny van den Berg is voorzitter van De Nederlandse Associatie. Hoe ziet zij de nabije toekomst van onze vereniging?

Net als vele van de aangesloten verenigingen is ook DNA  alweer bezig te sleutelen aan het bestuursmodel. Waarom zo snel? Hanny van den Berg: “In elke vereniging is het relevant dat je steeds zoekt naar het bestuursmodel en de structuur die het beste past bij wat je op dat moment voor ogen hebt. DNA is bovendien echt opgericht voor verenigingen als proeftuin, om dingen uit te proberen. Natuurlijk veranderen we dingen niet ‘om het veranderen’, maar we vinden het wel belangrijk om een optimale opzet te hebben, die werkt voor dat moment en de leden die er dan zijn. De opzet die we hadden werkte heel goed in het begin en nu hebben we iets anders nodig.”

Bestuursstructuur
DNA is begonnen met een klein presidium, een soort dagelijks bestuur, waarin een inkomende, een zittende en een aftredende voorzitter, zoals we dat ook kennen van sommige Amerikaanse verenigingen, denk aan ASAE. Behalve die drie is er nog een penningmeester. Daarnaast kent DNA een groot meewerkend bestuur. Wat gaat daarin veranderen? “Wat we met elkaar als presidium en bestuur hebben geconcludeerd is dat we iets willen veranderen in de structuur. Dat er een iets groter en iets stabieler dagelijks bestuur komt, met een kleiner algemeen bestuur, waarin alle stakeholders uit verenigingsland vertegenwoordigd zijn. We hopen daardoor op wat meer continuïteit in het besturen én een breder draagvlak. Er gaat uiteraard pas iets veranderen als de leden zich daarover uitgesproken hebben. Een echte verandering van de structuur kan pas na de zomer van 2019 een feit zijn. We zijn nu nog in de fase van de plannen en de voorstellen.”

Dieper en breder
“We zoeken naar het precieze evenwicht tussen aan de ene kant genoeg houvast hebben om te kunnen werken en aan de andere kant genoeg flexibiliteit om steeds te kunnen inspelen op wat leden op dat moment willen en waarvoor ze in beweging komen. We willen dat mensen uit de verenigingswereld – los van het besturen - op veel meer verschillende manieren actief met elkaar aan de slag kunnen gaan. Bijvoorbeeld in een denktank waarin we de trends die relevant zijn voor verenigingen oppikken en uitwerken: wat kunnen verenigingen daarmee doen? En we zijn intussen al druk bezig om netwerken voor de verschillende functies en expertises in verenigingen op te zetten en te ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor communicatiemensen, jonge professionals, lobbyisten, hr-professionals, beleidsmedewerkers, directeuren enzovoort. De rol van bestuursleden wordt veel meer aanjager, opstarter - samen met het bureau. We gaan veel meer werken in projecten met een resultaat, dat wordt opgeleverd bij bijvoorbeeld het jaarcongres. Zo willen we leden dieper en breder verbinden met DNA.”

Verenigingsmaniakken
“In je eigen vereniging wil je dit soort veranderingen misschien ook wel en dan zul je daarover met je leden in discussie moeten gaan. Je moet altijd eerst het vertrouwen hebben. Bij DNA gaat dat vaak snel, je herkent elkaar als ‘verenigingsmaniakken’. We zijn allemaal mensen die gegrepen zijn door verenigen. We willen er allemaal iets mee. Je moet ook echt wel van het vak houden, want het is geen gemakkelijk werk. Je moet altijd zoveel belangen afwegen. Je moet niet iemand zijn die direct van A naar B wil, al denken je leden, grappig genoeg, vaak dat dat best kan. Je moet het leuk vinden om op heel veel niveaus te schakelen. En bij DNA vindt iedereen dat leuk. Dat is bijzonder.”

Wil je ook meepraten over de toekomst van jouw vereniging? Meld je aan voor de DNA-najaarsbijeenkomst.