Vrijwilligerswerk studenten daalt flink
02-05-2019 Nieuwsbericht

Door het studieleenstelsel, betaalde bijbanen en het studietempo hebben studenten minder tijd voor nevenactiviteiten.

Het aantal onbetaalde nevenactiviteiten van studenten is al sinds 2006 aan het dalen, zodat studentenverenigingen steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden. Dat blijkt mede uit een analyse van 61.000 ingeschrevenen op Magnet.me, een banensite voor studenten en pas afgestudeerden. 

De analyse werd gedaan door Magnet.me en de Landelijke Kamer van Verenigingen, het overkoepelende orgaan voor 47 studentenverenigingen. Doordat het studieklimaat voortdurend verandert en de arbeidsmarkt strenge eisen stelt aan startende werknemers, worden studenten volgens de Landelijke Kamer geacht snel af te studeren.

De invoering van het leenstelsel voor studenten in 2015 veroorzaakte een versnelde daling in het aantal aan vrijwilligerswerk bestede uren. "Commissies die minder indruk maken op je cv, zijn minder populair geworden”, zegt Iris van Noord, voorzitter van de Landelijke Kamer. Als voorbeeld noemt ze commissies voor evenementen of onbetaalde bardiensten bij de vereniging. Het dalende aantal vrijwilligers is volgens Van Noord ook bij andere jongerenverenigingen te zien.

- Partners -