hier verandert niets

Medewerkers hebben weinig vertrouwen in het verandervermogen van hun organisatie of bedrijf. Dit vertrouwen ontbreekt vooral bij jongere medewerkers en bij niet-management.

Tel je de beleavers op en trek je daar het aandeel twijfelaars vanaf, dan eindigen alle sectoren diep onder nul. Weliswaar minder diep dan 2 jaar geleden, maar De Nationale Benchmark Verandervermogen 2018 geeft weinig aanknopingspunten voor een betere  toekomst. 

Sectoren
De zogenoemde net change factor is  afgerond -13 voor de gezondheidszorg en welzijn, die daarmee beter scoort dan de bouw (-15), de productie (-19), de financiële dienstverlening (-20), het onderwijs (-28) of de overheid (-42). De overall score van gezondheidszorg en welzijn is ten opzichte van 2016 sterk verbeterd (+12), met name doordat minder zorgwerknemers negatief zijn over het verandervermogen van hun zorgorganisatie.

De benchmark is een initiatief van adviesbureau Business Fitscan en is gebaseerd op een onderzoek onder 1.500 werknemers in Nederland – topmanagers, leidinggevenden en medewerkers – uit verschillende sectoren, uitgevoerd door onderzoeksbureau RenM|Matrix.

Wat valt op? 

  • 86 procent van de medewerkers – niet-leidinggevenden – heeft  niet veel vertrouwen in het verandervermogen van de organisatie 
  • Onder topmanagers – leidinggevend aan leidinggevenden – is het vertrouwen 43 procent 
  • 55-plussers zijn veel positiever over het verandervermogen van hun organisatie dan jongere respondenten tussen 25 en34 jaar, 

Impact op verandervermogen
 De onderzoekers zien met name beweging bij twee van de vijf factoren die volgens hen verandervermogen bepalen.  De verandernoodzaak is afgenomen (economie is aangetrokken) en de veranderruimte is toegenomen.

De  vijf factoren en hun invloed volgens de Benchmark 2018

  1. gebrek aan een sterke, breed gedragen koers (41%);
  2. te weinig veranderruimte (20%);
  3. te weinig gevoel van noodzaak (17%);
  4. het ervaren van serieuze belemmeringen (17%);
  5. onvoldoende betrokkenheid bij de medewerkers (14%).

bron Businessfitscan