masters in verenigen

Verenigingsprofessionals leren meer en sneller met elkaar. Het inspireert en relativeert om  te horen en te zien waar anderen mee worstelen. Ilse Verschueren en Dennis Kosten delen hun ervaringen.

Ilse Verschueren (op de foto tweede van links) is director Human Resources bij de Belgische APB, vergelijkbaar met de Nederlandse KNMP. Bijzonder is dat apothekers zowel een beroepsgroep vormen als ondernemer zijn. APB is een vereniging met een groot bureau, vandaar de aparte functie director Human Resources, maar dat is toch weer niet helemaal wat het lijkt, want Ilse Verschueren is ook verantwoordelijk voor het change management bij de vereniging. “Ik houd mij bezig met het begeleiden van change, intern en extern, bijvoorbeeld het project 'Vision 2025 and beyond', waarbij we op een gestructureerde manier een visie ontwerpen voor de sector van de officina-apotheek. Wij zijn vorig jaar op het spoor gekomen van het concept Vereniging 3.0 omdat we op zoek waren naar een goede aanpak voor het ontwikkelen van een nieuwe strategie voor onze vereniging. Dat doen we helemaal zelf, maar we vragen Ivan Pouwels af en toe om mee te denken als sparringpartner.”

Communities
Verschueren volgde samen met een groep andere verenigingsprofessionals de Masterclasses Innovatieve Vereniging. Was dat voor haar dan nog interessant? “Je bent toch bezig met de vraag hoe je het concreet aan kunt pakken. Voorbeelden van andere associaties en hoe zij ermee omgaan, dat is interessant en ook om te horen waar zij tegenaan lopen. Sommige problemen zijn blijkbaar heel normaal, want daar heeft iedereen mee te maken. De presentaties door de mensen uit de praktijk zijn heel inspirerend. Bijvoorbeeld Ellen Kroese, van VNO-NCW Brabant Zeeland, heeft een praktische aanpak die aanspreekt. Zij beseft dat het tijd kost om de formele structuur van de vereniging te veranderen, en richt zich daarom juist op nieuwe manieren van samenbrengen van leden in communities, bijvoorbeeld een community van topvrouwen, of op basis van specifieke expertise. Wat zij ook heeft gedaan is een heel helder instrument maken om voor elke activiteit te kunnen bepalen of de vereniging ermee aan de gang gaat en/of blijft gaan. Met 4 heldere toetsingsvragen besluit zij: gaan we dit doen of niet. Wij doen dat bij APB al in de core/non core oefening, maar die ga ik nu proberen aan te scherpen.”

Verdienmodellen
Dennis Kosten ( op de foto rechts) is sinds ruim een jaar verenigingsmanager van VLOK, branchevereniging van klusbedrijven. Deze week besluit de ALV over een verandering in de naam en het starten van vakgroepen, zodat ondernemers die zich aangetrokken voelen tot VLOK maar geen klusbedrijf zijn, zoals meesterparketteurs, zich er ook thuis voelen. Kosten kende de sector wel goed maar komt uit de commerciële hoek. “In een vereniging werken met een bestuur boven je en met leden, dat kende ik absoluut nog niet. Dus ik gebruik het lidmaatschap van DNA om als een spons zoveel mogelijk kennis en informatie op te nemen. Zo ben ik ook begonnen met de Masterclasses, dat gaat over alle facetten van de vereniging.” Zijn er dingen die je hebben verrast? “Eigenlijk niet, omdat ik er echt blanco in ging. Wat ik meeneem is dat we bij VLOK al een aantal dingen al op de Vereniging 3.0 manier aanpakken. Ik heb wel wat geleerd over hoe om te gaan met bestuur en bureau. De bijeenkomst over verdienmodellen vond ik interessant. En natuurlijk de interactie met andere verenigingsprofessionals en zien hoe zij met dingen omgaan, dat is heel prettig en zinvol.”

De Masterclasses 2019 zijn vorige week afgerond. Check de agenda en netwerken van DNA voor andere events met volop interactie met andere verenigingsprofessionals. Wil je nu al meer weten over verenigen 3.0?  Bestel het boek of duik in het VM-archief. Log in en gebruik de zoekfunctie.