meer leren
Om leden meer te laten halen uit een training of cursus is het goed om er rekening mee te houden dat mensen meer leren als ze over een langere periode bezig zijn met het verwerven van de nieuwe kennis of vaardigheden. Tips om dat effect te versterken:

Zet social media zodat de deelnemers elkaar kunnen vinden en ook na afloop nog een vraag kunnen stellen, namelijk op het moment dat ze de nieuwe kennis in de praktijk zullen proberen toe te passen.

Gebruik opmerkingen in evaluaties en verzamel opmerkingen áchteraf’voor een follow-up-activiteit.

Vraag deelnemers niet alleen om een evaluatie, maar stuur ze na afloop van een cursus of training een korte samenvatting van wat ze hebben geleerd, met tips om dit toe te passen. Doe dit eventueel verspreid over een iets langere tijd, bijvoorbeeld met een e-mail waar deelnemers op kunnen reageren.

Wanneer zich iets voordoet in de actualiteit dat relevant is voor de deelnemers, activeer dan tijdelijk een discussie over goede ideeën om hiermee om te gaan.

Maak een wiki voor de (basis)informatie. Zo is alle informatie online en voor alle deelnemers toegankelijk.

Volg de leerlingen. Leden die het meest uit een cursus weten te halen zijn wellicht ook enthousiast voor een actieve rol in het opleidingsprogramma van de vereniging.

Denk niet alleen na over een eventuele vervolgcursus, maar stel ook de vraag of leden behoefte zouden hebben aan een cursus dichter bij de basis.