vereniging van schemabeheerders opgericht

Donderdag 1 november hebben 18 onafhankelijke schemabeheerders, waaronder GMP+, Groenkeur en SMK, de Vereniging van Schemabeheerders opgericht. De vereniging heeft ten doel het behartigen van belangen van de leden. Hieronder wordt in ieder geval verstaan het bevorderen van het vertrouwen in de kwaliteit van de ontwikkeling en het beheer van schema’s voor conformiteitsbeoordeling.


Aanleiding is dat met ingang van 1 januari 2017 de Raad voor Accreditatie (RvA) de werkwijze voor het beoordelen en accepteren van schema's ingrijpend heeft gewijzigd. De RvA beoordeelt niet langer de organisaties die schema's opstellen en beheren. Zij evalueert uitsluitend de inhoud van de schema's als hiervoor één of meer instellingen accreditatie hebben aangevraagd. In reactie hierop hebben de schemabeheerders in samenwerking met belanghebbende partijen een alternatief normenkader ontwikkeld. Door NEN is dit vastgelegd in de NTA 8813 eisen aan ontwikkeling en beheer van schema's voor conformiteitsbeoordeling door onafhankelijke schemabeheerders.

Het lidmaatschap staat open voor onafhankelijke schemabeheerders, die werken op basis van de NTA 8813. De leden laten zich eens in de 2 jaar beoordelen door een externe beoordelaar op het voldoen aan deze norm. Zo waarborgen zij hun onafhankelijkheid en de kwaliteit van hun werkwijze.

De volgende schemabeheerders hebben de Vereniging van Schemabeheerders opgericht en zijn daarvan lid: het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, de Certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven, GMP+, Groenkeur, NEN, Riskplaza, de Stichting Coördinatie Certificatie Milieu- en arbomanagement-systemen, de Stichting Certificering Inspectie en Onderhoud van Stookinstallaties, de Stichting Certificering Vuurwerk en Explosieven, de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer, de Stichting Klimaatvriendelijke Aanbesteden & Ondernemen, Sitickting Milieukeur, de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid, Stek, Stichting ERM, de Stichting Veilig en Milieukundig Slopen en de Stichting Werken onder OverDruk. Eén schemabeheerder ontbreekt nog in de lijst. De intentie om lid te worden moet bij deze schemabeheerder nog bestuurlijk worden bekrachtigd.

bron: Groenkeur, 02/11/18