terug naar overzicht
re-think het businessmodel van de vereniging

Jan Jonker, één van de sprekers tijdens het VM Jaarcongres geeft verenigingen als advies om radicaal opnieuw te denken waartoe zij op aarde zijn, bij het ontwikkelen van een nieuw businessmodel. Verder knutselen en hard werken helpen niet. Alles wat je doet vertalen in een monetaire waarde overigens ook niet. Wat dan wel? Stel de volgende vragen om op het spoor van de antwoorden te komen.

Toegevoegde waarde Wat voegt de vereniging toe aan de wereld? En waarom is het van belang om dat collectief te doen? NEVAT, de Nederlandse Vereniging van Ambitieuze Toeleveranciers, zet enorm in op het kennen en versterken van de leden en hun marktpositie, maar de ‘zelfontvlammende initiatieven die eruit voortkomen moeten zichzelf bedruipen.’

Businessmodel en verdienmodel Maak een onderscheid tussen businessmodel en verdienmodel. Het eerste is je waardepropositie, wat is je unieke voorstel of aanbod en voor wie is dat interessant? Het tweede gaat over wie, voor wat zou willen betalen met geld. Dat is dus niet hetzelfde. Het Agrarisch Jongeren Contact wil jongeren van 16/17 jaar verbinden, dan is 20 euro contributie het maximum. Maar er zijn heel veel stakeholders voor een agrarische omgeving die aantrekkelijk is voor jongeren.

Specialiseren of verbreden Hoewel focus –in tegenstelling tot versnippering – goed is, moet je niet alleen denken aan specialiseren maar kan verbreden ook een optie zijn. Blijf zeker niet doen wat je deed en in dezelfde koker turen. En realiseer je, zoals Sterk en Jaakke uitleggen, dat leden en netwerken elkaar door alle sectoren heen vinden.

Monetair of hybride Verenigingen maar ook bedrijven leveren en vragen in hun transacties niet alleen geld, maar ook: aandacht, expertise, inspanning, beleving/emotie.  Breng de transacties goed in kaart. Soms ‘betalen’ leden op andere manieren dan met geld, leden ‘ontvangen’ niet alleen financieel voordeel ('what is in it for me')  en leden of andere stakeholders willen soms heel  graag (meer) meebetalen aan iets wat zij heel erg belangrijk vinden. Zo heeft HISWA geleerd dat leden soms extra willen betalen voor een specifieke lobby en zich daar dan extra bij betrokken voelen.

Zelf of met strategische partners Heb je een fantastisch aanbod bedacht, maar kun je het (nog) niet zelf uitvoeren op bepaalde aspecten, zoek dan een strategisch partner. En denk ook omgekeerd: wie zou de eigen taak veel beter uit kunnen voeren met hulp van ons?

Digitalisering  We staan nog maar aan het begin van verder gaande digitalisering. Verdiep je permanent in wat dit betekent voor het domein van de leden en de vereniging. Realiseer je dat ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen en onmiddellijk een enorme schaal hebben.  Nederland ICT biedt aan om hierover met verenigingen te sparren.