Training lobby en belangenbehartiging

   Onze deelnemer zeggen

   'In korte tijd kunnen kennismaken met het lobby vak. Gestructureerd met aandacht voor theorie
    en praktijk. Deskundige en ervaren trainers.'
   'Een aanrader! - Door de workshop snap ik het "spel" van de lobby veel beter.
   'Bedenk altijd wat is het belang van de ander en probeer focus aan te brengen binnen je
    vereniging, hoe lastig dat ook is.' 
    'Professioneel en nuttig.' 

 

 

Lobbyen en Belangenbehartiging | door Erik van Venetië
 

2 november 2023, 9.30-10.30 uur | 7 november 2023, 9.00 - 12.00 uur | 28 november 2023, 9.00-12.00 uur  

Je behartigt de belangen van je leden bij de stakeholders buiten de deur. Jouw vereniging stelt hogere eisen aan die belangenbehartiging. Daarom wil je de lat hoger leggen en je lobby effectiever aanpakken. Minder waan-van-de-dag, maar meer planmatig. En niet in je eentje, maar in strategische samenwerking met anderen. Hoe doe je dat?

In de training Lobby en Belangenbehartiging krijg je alle praktische vaardigheden en moderne inzichten om je lobby professioneler aan te pakken. Aan het einde van de training heb je alle tips die je nodig hebt om een gewaardeerd gesprekpartner te worden voor het nieuwe kabinet in Den Haag, voor de provincie, de gemeente of maatschappelijke partners. Je weet hoe je vroegtijdig ontdekt wat er speelt en welke technieken je toepast. Zodat je de belangen van je leden met meer effect kunt behartigen. 

Het programma
De training Lobby en Belangenbehartiging bestaat uit een hoorcollege van 1 uur en twee bijeenkomsten van elk drie uur.

Hoorcollege - Het politieke speelveld
Hoe werkt een ministerie, een minister, de Tweede Kamer? Wie zijn de hoofdrolspelers, wat zijn de formele regels en procedures van de regering en het parlement? In dit college krijg je alle basisinformatie die je nodig hebt om te opereren in politiek en ambtelijk Den Haag. Een snelle cursus staatsinrichting: Lobbyisten kunnen niet zonder deze informatie.

Trainingsdag 1 - Lobbyen; wat is het en wat kun je ermee?
In deze bijeenkomst krijg je alle ins en outs van de lobbypraktijk aan de hand van veel praktijkvoorbeelden. Lobbyen, wat is precies en wat kun je ermee bereiken? Aan welke knoppen kun je draaien? Hoe kies je focus in je lobby-issues? Wat is er aan de hand in de wereld om ons heen en hoe speel je daarop in? Wat is er anders aan lobbyen in crisistijd?

Trainingsdag 2 - Lobbyen in de praktijk
In deze bijeenkomst gaan we dichter naar jouw eigen praktijk. We maken een lobbyplan over een praktijk-case en je leert de technieken die bij lobby komen kijken. Zowel het werk achter-de-schermen als de inzet van de media en het contact met je leden. Welke instrumentarium pas je toe in de praktijk?

Doel van de training
In de training Lobby en Belangenbehartiging leer je de cruciale beginselen om je lobby te professionaliseren en leer je van andere deelnemers uit andere sectoren.

Voor wie?
Iedereen die binnen een vereniging bijdraagt aan externe beïnvloeding. Directeuren en medewerkers die regelmatig contact hebben met politici of ambtenaren en maatschappelijke (keten)partners. Maar ook: alle professionals, beleidsexperts, bureaucoördinatoren, marketing- en communicatieadviseurs die van lobby een vast onderdeel van hun werk willen maken. Een breed en waardevol netwerk met professionals die meer willen weten over succesvol lobbyen.  

Lesmateriaal en literatuur

  • Het Grote Lobbyboek.
  • Artikelen over lobbyen uit VM Magazine.
  • Modellen en checklist in pdf. (Deze krijg je tijdens de training uitgereikt)

Docent

https://assets.denederlandseassociatie.nl/p/655361/none/erik%20van%20venetie.jpg
Erik van Venetië
www.erikvanvenetie.nl

Data

2 november 2023 – 9.30-10.00 uur (hoorcollege)
7 november 2023 – 9.00-12.00 uur (dag 1)
28 november 2023 – 9.00 -12.00 uur (dag 2)

Tarieven

DNA Leden 665,-
Niet leden 795,-

Alle bedragen zijn exclusief btw. Deze traning wordt gefactureerd door onze partner VM Uitgevers BV

Deze training wordt ook in company aangeboden en is prijstechnisch interessant vanaf 8 deelnemers.
 

Annuleringsvoorwaarden

Bij annulering van de trainingsdatum worden organisatiekosten à € 157,50 (exclusief btw) in rekening gebracht. Bij annulering binnen 30 kalenderdagen voor de trainingsdatum of ‘no show’ op de dag zelf rekenen we het volledige bedrag. Wel kan je een collega in jouw plaats laten gaan.

Met oog op kwaliteit en de diversiteit in de groep tijdens de training is het aantal deelnemers per vereniging, per geplande training, maximaal 3 personen. Heb je meer personen die deze training willen volgen, neem dan contact met ons voor een passende oplossing.