Training ledenbinding en digitale communities
27-11-2023

Traditioneel zijn verenigingen sterk in het binden van leden in formele zin: bijvoorbeeld door zitting te nemen in het bestuur, Ledenraad, regio- en afdelingsbesturen en commissies. Steeds vaker zijn verenigingen actief om de leden meer in tijdelijke verbanden op specifieke onderwerpen of concrete hulpvragen samen te brengen. Dit vanuit de gedachte dat er heel veel praktijkkennis bij de leden aanwezig is die veel beter kan worden benut.

In tegenstelling tot de klassieke ledenbinding, waarbij leden verbonden zijn als lezer van de nieuwsbrief, bezoeker van de website of als deelnemer aan een opleiding of evenement, gaat ledenparticipatie uit van community-denken en een meer actieve en laagdrempelige inbreng van leden. Het gaat daarbij niet zozeer om de verbinding tussen ‘vereniging’ en ‘lid’, maar tussen leden onderling en nog een stap verder: tussen leden en relevante partijen en stakeholders buiten de vereniging, om co-creatie op diverse thema’s en ondersteuning van ledenvragen daadwerkelijk mogelijk te maken. Digitalisering speelt daarbij een cruciale rol.

Doel van de training
Tijdens de training leer je, vanuit theorie en praktijk, hoe digitale communities een rol kunnen spelen in het actief laten participeren van leden in je vereniging. De volgende vragen komen hierbij aan bod:
- wat zijn de principes van moderne ledenparticipatie?
- wat is een community?
- welke type communities zijn er? 
- wat zijn de kenmerken van een community als organisatievorm?
- hoe bouw een actieve en succesvolle community?

Programma
Het programma bestaat uit twee onderdelen, namelijk:
1) Verenigingsstrategie op ledenbinding en participatie en de rol van communities daarin. 
 2) Het waarom en hoe van online communities met praktische tips en opdrachten.

Deze training wordt gegeven door Dennis van Aalst en Ivan Pouwels en is bedoeld voor verenigingsprofessionals.

In Company training
Deze training wordt ook in company aangeboden en is prijstechnisch interessant vanaf 8 deelnemers. 
  
Annuleringsvoorwaarden 
Bij annulering binnen 30 kalenderdagen voor de trainingsdatum of ‘no show’ op de dag zelf rekenen we het volledige bedrag. Wel kan je een collega in jouw plaats laten gaan. 
Met oog op kwaliteit en de diversiteit in de groep tijdens de training is het aantal deelnemers per vereniging, per geplande training, maximaal 3 personen. Heb je meer personen die deze training willen volgen, neem dan contact met ons voor een passende oplossing. 

4 maart en 25 juni 2024
9.30-15.30 uur
Postillion Hotel te Bunnik

Leden: € 535,-
Niet leden: € 675,-
Bedragen zijn exclusief btw.

Training
Startdatum
Soort
Locatie
Beschikbaar
Startdatum:04-03-2024
soort:Cursus
Locatie:
Beschikbaar:9
Startdatum:25-06-2024
soort:Cursus
Locatie:
Beschikbaar:10