Training Lobby
13-01-2023

Landelijk opererende verenigingen en brancheorganisaties hebben, onder meer door decentralisatie, steeds vaker met de lokale politiek te maken. Gemeenten zijn groter geworden en er zijn er minder. Zij gaan ook weer samenwerkingen met elkaar aan en 'gaan’ over steeds meer overheidsbeleid. 

Ook als de lokale lobby in handen is van lokale afdelingen en leden, is het belangrijk om te weten hoe de lokale lobby werkt, om hen daarbij te kunnen ondersteunen. Daarom een training over lokale lobby. 

In de training Lobbyen in Stad en Regio krijg je de laatste inzichten, tips & tricks rond lokale lobby. We geven je handvatten om de lokale lobby op te pakken of te helpen op te pakken.De training bestaat uit twee bijeenkomsten van elk vier uur.  

Hoe werkt lokale lobby? 
In de eerste bijeenkomst krijg je de ins en outs van de lobbypraktijk in de gemeente. Lobbyen, wat is het precies en wat kun je ermee bereiken? Hoe kom je binnen bij de nieuwe colleges van B en W, bij hun ambtenaren en bij gemeenteraadsleden? Hoe verloopt de besluitvorming in de gemeente? Hoe kies je focus in je lobby-issues? Hoe werk je samen met andere brancheorganisaties en verenigingen in de gemeente?  

Praktijkcase 
In de tweede bijeenkomst van de training staat jouw eigen praktijk centraal. We maken een lobbyaanpak over jouw praktijk-case en je leert de technieken die bij die lobby komen kijken. Zowel het werk achter-de-schermen als de inzet van de media en het contact met je leden. Welke instrumentarium pas je toe in jouw praktijk? 

Doel 
In twee dagdelen leer je de cruciale beginselen om je lobby in de gemeente en de regio te professionaliseren en leer je van andere deelnemers uit andere sectoren.  

 
Voor wie? 
(Regio)directeuren en medewerkers die regelmatig contact hebben met gemeentelijke politici, ambtenaren en maatschappelijke (keten)partners. Maar ook: alle professionals, beleidsexperts, bureaucoördinatoren, marketing- en communicatieadviseurs die van lokale lobby een vast onderdeel van hun werk willen maken. Een brede groep dus: iedereen die binnen de vereniging bijdraagt aan externe beïnvloeding in stad en regio.    

 

Resultaat: wat levert de training jou op? 
Aan het eind van de training hebben de deelnemers kennis en inzicht van: 

 • Het opstellen van een praktische lobbyaanpak voor jouw gemeente of regio, met concrete acties over jouw eigen issue en de instrumenten die bij jouw aanpak passen.  
 • Hoe toegang te krijgen tot de sleutelfiguren in gemeente of de regio. En hoe je binnen blijft.   
 • Het opbouwen van een informeel netwerk. Waarom gemeenteambtenaren zo belangrijk zijn.  
 • Het verschil tussen politici en ambtenaren in de gemeente en tussen het politieke en ambtelijke stakeholdermanagement.  
 • Het uitnodigen van een wethouder voor een onvergetelijk werkbezoek aan jouw leden.  
 • Het anticiperen op gebeurtenissen in politieke en ambtelijke besluitvorming. En hoe op tijd te weten wanneer die gebeurtenissen plaatsvinden.   
 • Hoe te weten te komen waar politici en ambtenaren gevoelig voor zijn?  
 • Het bouwen en onderhouden van strategische samenwerking met andere verenigingen en andere ketenpartners. 
 • Hoe Twitter, andere sociale media en de traditionele media te gebruiken voor je lobby. Wanneer is dat verstandig en wanneer vooral niet? En hoe jouw verhaal in het huis-aan-huisblad te krijgen.  
 • Hoe je je leden betrekt. Hoe benut je hun eigen plaatselijke contacten, hoe informeer je hen en hoe zorg je ervoor dat ze meedoen in de lobby?  
 • Intern samenwerken met je collega’s en het bestuur om buiten de deur samen effectief te lobbyen 

Materiaal en literatuur 

Data: 

De training bestaat uit twee ochtenden.  

 • 31 januari en 14 februari, van 9.00 tot 13.00 uur     

Deze training wordt gegeven door Erik van Venetië 

Deze training wordt ook in company aangeboden en is prijstechnisch interessant vanaf 8 deelnemers. 
  

Annuleringsvoorwaarden 

Bij annulering binnen 30 kalenderdagen voor de trainingsdatum of ‘no show’ op de dag zelf rekenen we het volledige bedrag. Wel kan je een collega in jouw plaats laten gaan. 

Met oog op kwaliteit en de diversiteit in de groep tijdens de training is het aantal deelnemers per vereniging, per geplande training, maximaal 3 personen. Heb je meer personen die deze training willen volgen, neem dan contact met ons voor een passende oplossing. 

31 januari en 14 februari 2023
9.00-13.00 uur
Postillion Hotel Bunnik

DNA Leden € 665,-
Niet leden € 795,-

Alle bedragen zijn exclusief btw. Deze training wordt gefactureerd door onze partner VM Uitgevers BV

Training
Startdatum
Soort
Locatie
Beschikbaar
Startdatum:03-10-2023
soort:Cursus
Locatie:
Beschikbaar:19
Startdatum:02-11-2023
soort:Cursus
Locatie:
Beschikbaar:14