Training VerenigingsWerk voor beginners
09-11-2023

Je bent nieuw bij de vereniging. Een unieke werkomgeving waar veel gebeurt. Je vraagt je misschien af: Wat voor verenigingen zijn er? Welke rol spelen ze in de maatschappij? Wat zijn de kerntaken van een vereniging en wat wordt er van mij verwacht? Wat is de cultuur van mijn vereniging en wat zijn haar eigenaardigheden? De Nederlandse en Europese regelgeving beïnvloeden de sector en de werkzaamheden van verenigingen verschuiven. Maar waar gaat het eigenlijk allemaal over?

Deze training brengt je in één dag op de hoogte van de ins en outs van verenigingen. De regelgeving en de actuele ontwikkelingen die effect hebben op de vereniging. Maar ook van de ontstaansgeschiedenis en het bestaansrecht van verenigingen en ontwikkelingen in de toekomst. Verder maak je kennis met trends, aangeboden producten en diensten en sociaal versus commercieel.

Doel

In een dag leer je de cruciale beginselen van de verenigingsdynamiek maar ook onderling ervaringen, vragen en verwondering delen.

Doelgroep

Medewerkers die recent (1 week - 2 jaar) zijn begonnen in een vereniging en binnen die vereniging ook daadwerkelijk te maken hebben met leden werven of benaderen, verenigingsstrategie, aansturen van commissies of werkgroepen, contacten met bestuur of besturen etc.

Deze training leent zich ook goed als opfris training voor medewerkers die al heel lang werkzaam zijn voor een vereniging.  

Resultaat

Aan het eind van de dag hebben de deelnemers kennis van:

  • Het verschijnsel vereniging in de NL samenleving (historie, typen vereniging, functioneren in de polder
  • Kenmerkende eigenschappen en eigenaardigheden (verenigingsschroef, propeller, cirkels van betrokkenheid)
  • Ontwikkeling van de vereniging (groeifasen, bestuursmodellen, ledentypen)

Kunnen deelnemers:

  • Kernfuncties herkennen aan de hand van de propeller en verenigingsschroef
  • De link leggen tussen verenigingsstrategie en activiteiten op het gebeid van belangenbehartiging, individueel voordeel, ontmoeten en collectieve versterken
  • Inschatten in welke bestuursmodel ze werken en wat dat betekent voor hun werk

Hebben deelnemers zich extra verdiept in:

  • Innovatie stimuleren
  • Leden actief betrekken

Materiaal en literatuur

Naslagwerk Innovatieve vereniging*
Naslagwerk Routeplanner**
Boek: De Verenigingsprofessional
Artikelen over bestuursmodellen

Deze training wordt gegeven door Marike Kuperus en Ivan Pouwels
                            

DNA academie

Naast onze netwerken, Q-sessies en workshops bieden wij ook vaktrainingen aan via de DNA academie. Door deze specifieke vaktrainingen geven we je de verdieping die je nodig hebt om als vereniginsprofessional je doelen te halen. Ben je lid van DNA? Dan bieden wij deze vaktraining aan tegen een gereduceerd tarief. 

incompany training
Deze vaktraining bieden wij ook aan als een incompany training en is voordeliger bij een deelname vanaf 8 personen. . 
  
annuleringsvoorwaarden 
Annuleren kan tot 30 kalenderdagen voor aanvang van de vaktraining kosteloos. Hierna brengen wij het volledige bedrag in rekening. Kun je zelf niet komen? Dan kun je een collega in jouw plaats laten gaan. Geef dit wel even aan ons door. Wij streven naar kwalitatieve en waardevolle trainingen waarbij we de diversiteit van de groep waarborgen. Daarom is het maximaal aantal deelnemers van één vereniging 3 personen per training. Wil je met meer collega's deze training volgen? Neem dan contact op met Maritsa Venhof en vraag haar naar de mogelijkheden. 

9 november 2023
9.30-16.30
Postillion Hotel Bunnik

DNA Leden: € 520,-
Niet leden: € 655,-

Bedragen zijn exclusief btw. Deze training wordt gefactureerd door DNA Kenniscentrum.

U kunt zich niet meer inschrijven, de bijeenkomst is al geweest.