Een belangrijke conclusie uit onderzoek, na twee jaar werken op afstand, is dat online veel kan, maar dat het niet bevorderlijk is voor de creativiteit. Ook hebben we geleerd dat we als vereniging snel moeten kunnen reageren, de koers bijstellen en flexibel zijn. Tijd om methoden te verzamelen die je kunnen helpen om snel én creatief bij te sturen. Lees hierover meer in het artikel uit Trouw.
Mindmapping is een methode die je kan helpen. Een mindmap helpt je om te associëren, verbanden te leggen en uitgebreide informatie te doorgronden. Een mindmap spreekt beide hersenhelften aan en werkt daardoor beter dan saaie lappen tekst.
Je kunt een mindmap alleen voor jezelf maken maar ook samen met anderen, bijvoorbeeld bij een brainstorm. Er zijn veel toepassingsmogelijkheden en een mindmap helpt altijd om sneller overzicht te krijgen. Je brengt alles wat met een bepaalde vraag of onderwerp te maken heeft in kaart. Benieuwd hoe dat er eruit zou komen te zien? Hieronder kun je een aantal uitwerkingen bekijken.
Voorbeeld mindmap 1
Voorbeeld mindmap 2
Voorbeeld mindmap 3
In deze workshop laten Lineke Minkjan en Peter Tack zien hoe je een mindmap kunt gebruiken om snel in kaart te brengen wat in jouw vereniging de komende tijd extra aandacht verdient. En daarover te communiceren met bestuur, collega's en medewerkers, leden en stakeholders. Dit doen ze door mindmapping te combineren met het propellermodel van Peter Tack.
Programma
- Inleiding over het propellermodel: positioneren en lobby, ondersteunen van leden, ordenen van werkveld en kwaliteit
- Toelichting op mindmappen van de propeller aan de hand van voorbeelden uit notariaat en advocatuur
- Deelnemers maken en bespreken met elkaar per propellerblad hun eigen mindmap
Voor wie?
Directeuren, beleidsprofessionals en bestuursleden van verenigingen en brancheorganisaties
Wat levert de workshop mij op?
- een mindmap maken van de propeller van hun eigen vereniging, afdeling, of project
- met een mindmap hun beleid en acties op een effectieve, creatieve manier communiceren met anderen
Materiaal en literatuur
- Professioneel verenigingsmanagement, Peter Tack en Petra Beumans
- Artikel in VM 2022-2 ‘Het propellermodel en democratie’.
- Papier en tekenmateriaal worden door de Academie ter beschikking gesteld
Deze workshop wordt gegeven door:
Peter Tack, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, gespecialiseerd in verenigingsmanagement en ontwikkelaar van het propellermodel
Lineke Minkjan heeft diverse functies vervuld bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en bij de Nederlandse Orde van Advocaten
In Company training
Deze training wordt ook in company aangeboden en is prijstechnisch interessant vanaf 8 deelnemers.
Annuleringsvoorwaarden
Bij annulering binnen 30 kalenderdagen voor de trainingsdatum of ‘no show’ op de dag zelf rekenen we het volledige bedrag. Wel kan je een collega in jouw plaats laten gaan.
Met oog op kwaliteit en de diversiteit in de groep tijdens de training is het aantal deelnemers per vereniging, per geplande training, maximaal 3 personen. Heb je meer personen die deze training willen volgen, neem dan contact met ons voor een passende oplossing.