terug naar overzicht
Samenwerken in de lobby

Het komt steeds vaker voor dat verenigingen de samenwerking opzoeken met andere verenigingen en andere organisaties om meer slagkracht te hebben bij de politiek en de overheid. Samenwerking kan op adhoc basis, voor korte of langere duur (allianties) of op semi-permanente basis via de aansluiting bij koepels, bijvoorbeeld internationale koepels. Belangrijk aandachtspunten bij samenwerkingen zijn: Wordt het doel van jouw vereniging beter gehaald? Lukt het om leden mee te nemen en voor leden zichtbaar te maken wat het resultaat is en waarom de samenwerking daarvoor nodig is - en uiteraard de vraag -  zijn kosten en baten voldoende in balans voor de individuele vereniging. 

Samenwerken in de polder

Het poldermodel verwijst traditioneel naar het Nederlandse consensusmodel waarin werkgevers, vakbonden en overheid met elkaar aan tafel gaan zitten om te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden en lonen. Deze wijze van beleid maken is steeds breder verspreid geraakt. De overheid maakt steeds vaker beleid door akkoorden te sluiten met maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgers. 

Medestanders -tegenstanders Het poldermodel is gebaseerd op het uitgangspunt dat het lukt om een belang te vinden dat door iedereen wordt gedeeld (droge voeten). Het zoeken naar een verbindend belang is een strategie die niet per se alleen in Nederland werkt. Het kan helpen om toch samen te werken met partners die in eerste instantie een tegengesteld belang lijken te hebben.

Insiders- Outsiders In 2020 heeft DNA een denktank in het leven geroepen die zich heeft gebogen over de toekomst van de polder. Naast de doorgewinterde polderaars, vaak verenigingen, zien we steeds meer nieuwkomers en outsiders die - soms door disruptief opereren  - veel aandacht krijgen voor hun issue, een stevige achterban op de been krijgen en ook succes boeken in de polder. Wat is de beste strategie om met deze ontwikkeling om te gaan?

Besturen met akkoorden De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) stelt dat besturen met akkoorden in deze tijd van politieke versnippering en complexe vraagstukken een onmisbaar instrument is. Niet alleen komen belangrijke maatschappelijke vraagstukken zo op de politieke en publieke agenda, zij zorgen ook voor een breed gedeelde probleemdefinitie. Daarnaast zetten maatschappelijke akkoorden aan tot co-creatie, innovatie en vergroting van uitvoeringsmogelijkheden en spelen ze een belangrijke rol in onze democratie; want ze betrekken veel belanghebbenden voor er beleid wordt gemaakt. Brede maatschappelijke akkoorden als sturingsarrangement zijn niet alleen welkom, maar ook noodzakelijk, aldus de Raad.

Lees het rapport: https://www.raadopenbaarbestuur.nl/documenten/publicaties/2020/03/12/advies-akkoord-besturen-met-akkoorden-als-evenwichtskunst

Samenwerken voor lobby Gaat het je vooral om lobby, dan helpt het artikel van het Bovagteam om je allianties te managen.
https://www.denederlandseassociatie.nl/vm/magazine?documentregistrationid=716832778

Dit soort samenwerking kan de vorm aannemen van strategische issuegroep. Tips van Petra van de Goorbergh https://www.denederlandseassociatie.nl/vm/magazine?documentregistrationid=502628362

Het effect van akkoorden  Ga je een stap verder en committeer je je ook aan vervolgstappen, dan heeft dit effect op je hele vereniging. Een behartenswaardig artikel over verenigingen na hun ja tegen energieakkoorden is door Tim van der Rijken, Arthur Vernooij en Bram van den Boogaard

https://www.denederlandseassociatie.nl/vm/magazine?documentregistrationid=7549091

Mustdo in Brussel

De Europese Unie speelt een steeds belangrijker rol bij het bepalen van nationaal beleid. Steeds vaker begint de agendering in Brussel. Het is daarom goed om uit te zoeken of beleid waar je als vereniging mee te maken hebt zijn oorsprong heeft in Brussel. De Europese Unie heeft op verschillende terreinen verschillende bevoegdheden en kent verschillende instrumenten zoals verordeningen, richtlijnen, groenboeken, witboeken. Verdiep je in de Europese beleidscyclus, ook hier is timing essentieel. En verdiep je in de regels en gewoonten rond lobby in Brussel.

Persoon in Brussel  Voor veel verenigingen is het te duur om zelf een persoon in Brussel te stationeren. Vaak werken ze juist op de vertegenwoordiging in de EU samen via een nationale of internationale koepel. 

Samen sterker Als Nederlandse vereniging zul je in Brussel altijd op zoek moeten gaan naar medestanders. Ook hier zie je behalve de voor de hand liggende samenwerkingen ook steeds vaker ad hoc samenwerkingen met minder vanzelfsprekende partners.