
Wij dragen graag uit dat we duurzaamheid belangrijk vinden, maar op het moment dat we in de winkel staan of een opdracht verlenen laten we de portemonnee bepalen. Hoe kan de brancheorganisatie deze paradox omzeilen?
De burger-consument paradox neemt niet weg dat er wel steeds meer duurzame producten verkocht worden. Ze worden alleen niet als zodanig aan de man gebracht. Het gaat om gezond, lokaal, kleinschalig of ambachtelijk. Dit is Trend 5 in het trendrapport dat wij dit jaar publiceerden: de marketingwaarde – of het gebrek eraan – van duurzame producten. Marketingwaarde ontstaat pas als getoond wordt hoe de keten in elkaar zit, zo transparant (en dus zo kort) mogelijk.
Duurzaamheid op zich verkoopt niet
Ook veel verenigingen zullen herkennen dat duurzaamheid op zich niet verkoopt naar de achterban. Natuurlijk weten de leden dat een onduurzaam businessmodel op termijn niet houdbaar is, maar op korte termijn moeten er nu beslissingen worden genomen voor problemen die straks moeten zijn opgelost. Toch kun je er als vereniging, net als je leden, niet omheen te acteren op de noodzaak om duurzamer te gaan ondernemen. In het trendrapport worden 5 marketingstrategieën getoond die ervoor zorgen dat de consument van een duurzaam product of dienst gaat houden en dat is de reden waarom men tot aanschaf over gaat. Niet alle tips zijn even relevant voor verenigingen, maar van onderstaande tips kunnen we zeker wat leren.
Vertel het echte verhaal
Met halve waarheden of mooipraterij komt niemand meer weg. Zelfs een sterk merk als Volkswagen kan er zo maar aan ten onder gaan. Het is dus belangrijk om het echte verhaal te vertellen, zoals Teun van de Keuken deed met de slaafvrije chocolade. Tony’s Chocolonely werd op deze manier bekend als het eerste chocolademerk ter wereld dat op weg is zijn reep 100% slaafvrij te maken. De zoektocht naar slaafvrije chocolade wordt een spannend verhaal waar je als consument in meegenomen wordt. Als brancheorganisatie kent u uw leden, de markt waarin zij opereren, de positie die zij innemen en de mogelijke risico’s in de keten. Kent u die laatste niet, dan is het tijd om u daarin te verdiepen, want als zich een probleem voor zou doen, is de kans groot dat men u aankijkt met de vraag of u het al wist. Dus weet wat er speelt en natuurlijk wat de branche doet om mogelijke risico’s op te lossen. Vergeet daarbij niet ook om te vertellen wat nog niet lukt. Niemand verwacht van u of uw branche dat u van de ene op de andere dag de vakbondsvrijheid van de medewerkers van de leveranciers in China geregeld krijgt. Maar door samen op te trekken en ook de overheid erbij te betrekken – zij speelt in dit soort kwesties een niet te onderschatten diplomatieke rol - kan een langzame beweging in de goede richting worden gemaakt.
Zet de trend
De houtbranche deed het al een aantal jaar geleden. Zichzelf ambitieuze, maar haalbare doelen stellen voor een steeds groter aandeel gecertificeerd duurzaam hout dat in Nederland wordt verwerkt. De maritieme sector gaat voor een positie als boegbeeld voor een circulaire en sociale wereld in 2040 en de toeristische branche ziet duurzaam toeristisch ondernemen als gemeengoed in 2025. Mooie voorbeelden van branches die een positie kiezen voor de troepen uit in plaats de rol van bezemwagen te spelen. En waarom niet? Een krachtige leidende rol van de vereniging zet de doelen voor de branche als geheel. Niet alle leden zullen voorin mee kunnen, maar dat hoeft ook niet. Wel is het goed om de achterhoede te tonen welke richting het op gaat en hoe zij mee kunnen in diezelfde koers – op hun eigen tempo en op hun eigen wijze, maar vooruit moet het. Achterblijven is geen optie.
José van der Klauw MVO Nederland
foto Leslie Main Johnson