Nieuwe macht uit VS
13-08-2019 Nieuwsbericht

Henry Timms en Jeremy Heimans houden verenigingsprofessionals van over de hele wereld voor om zich te realiseren dat macht opbouwen gekanteld is: van Tetris naar Minecraft. En voor wie niet weet wat dat is: het gaat niet alleen om bottom-up macht opbouwen, de macht blijft bij de bottom.

De auteurs van New Power: How Power Works in Our Hyperconnected World—and How to Make It Work for You openden het jaarlijkse ASAEcongres, dit jaar in Columbus. Zij noemen top-down denken oude macht en bottom-up werken: nieuwe macht. De dynamiek is dat mensen geloven in de kracht van wijsheid van de crowd, transparantie en openheid. Dit betekent voor verenigingen dat ze zich zullen gaan realiseren dat mensen juist wel heel gemakkelijk meedoen, maar zich niet formeel laten binden in een uniform format. Lidmaatschap wordt meer fluide en betekent voor de een iets anders als voor de ander.

Ga open
Een vereniging met het nieuwe machtsmodel is open voor de crowd, maakt ruimte voor meer samenwerking en participatie. In  het oude model is de vereniging een burcht, geleid door bevelen, die informatie afschermt en mensen waardeert om hun titel en expertise. Wie dit model loslaat kan putten uit de kracht van de stroom, de verspreide community waarin iedere eigenaar zich ook eigenaar voelt. De beweging vloeit en groeit met participatie (of niet natuurlijk). Nieuwe macht leidt niet vanzelf naar een betere wereld. Kijk maar naar de kracht van de anti-vaccinatiebeweging. Het is nog een uitdaging om expertise binnen te halen in de nieuwe macht, volgens Heimans en Timms.

Zelftest
Er zijn een paar cruciale elementen, die een project of strategie op weg helpen naar nieuwe macht en nieuw succes:

  • De betrokkenheid van een achterban is nodig om dingen voor elkaar te krijgen;
  • Er is legitimiteit om te engageren (als dat niet zo is kun je compleet genegeerd worden);
  • Er is bereidheid om het stuur uit handen te geven aan de achterban - binnen bepaalde parameters - ook al is niet precies duidelijk wat eruit komt;
  • Er is (ook elders in de organisatie) ruimte in om te leren werken en oefenen met nieuwe macht.

Een tip van Dutch Delegate Peter Noordhoek. Lees hier het originele artikel door ASAE

Het boek van Heimans en Timms is vertaald in het Nederlands en je vindt op youtube een presentatie van hun verhaal.

 

 

 

- Partners -
Geen gegevens gevonden