de awards van vaco

VACO bestaat dit jaar 80 jaar, maar hoe vier je dat het met oog op de toekomst? Tim van der Rijken, directeur: "We hebben ervoor gekozen om een feestelijk tintje te geven aan deze mijlpaal door voor het eerst drie VACO-Awards uit te reiken, daarmee leg het je het accent op nu en de toekomst en geef je leden een podium en de kans om zich nog beter in de markt te kunnen profileren."

interview door Jeanne Hoogers

Hoe kom je tot de keuze van de drie Awards?
"VACO heeft twee jaar  geleden een visie- en strategietraject doorlopen met het bestuur en de leden. Daaruit is duidelijk geworden dat VACO-leden zich in de markt onderscheiden door vakmanschap, goed werkgeverschap en duurzaam ondernemerschap. Dat zijn dan ook de drie kwaliteiten waaraan de VACO-Awards voor VACO-erkende bandenspecialisten zijn gekoppeld."

Duurzaam ondernemerschap?
"Duurzaam ondernemen is een gebied waarop ondernemers zich echt kunnen onderscheiden en relevant zijn in de toekomst. Bijzonder van het winnende bedrijf, de Bandenhal in Tilburg, is dat ze juist door de keuze voor duurzaamheid uit de crisis zijn gekomen. Door omstandigheden gedwongen moesten er keuzes gemaakt worden. De eigenaren hebben zich toen op innovaties gericht waarbij duurzaam werken een belangrijke factor was en nog steeds is. Inmiddels zijn een aantal duurzame en energiebesparende maatregelen uitgevoerd en een aantal andere zullen nog volgen."

Bekende formule
"We hebben voor het organiseren van de VACO-Awards gebruik gemaakt van de formule van DNA. Daarvan hebben we gezien dat  genomineerd worden en het je kunnen presenteren met een filmpje op zich al een waardering is. Leden kunnen zo'n filmpje ook gebruiken om zich te profileren in de markt.. Dat de leden voorafgaand aan de uitreiking zelf bepalen wie de nummer één wordt, maakt dat  de deelnemer met het mooiste verhaal en de hoogste gunfactor wint. Dat is ook mooi. Of we dit nu elk jaar gaan doen, weet ik niet. Het is een mooie manier om een verenigingsmijlpaal te vieren."

Delen en gebruiken
Bij de voorjaarsbijeenkomst over de circulaire economie werd de VACO-Award voor duurzaamheid getipt als simpele en effectieve manier om leden te laten zien hoe je aan de slag kunt gaan met duurzaam ondernemen. 

ps: Wil je ook eens meemaken hoe het is om een Award te krijgen? Geef je snel op voor de DNA Awards 2018

Op de foto de drie winnaars van de VACO-Awards: Kluinhaar Bandenservice en Design bv (vakmanschap); Kees van Gent Banden-Wielen in Wychen (goed werkgeverschap) en Bandenhal uit Tilburg (duurzaam ondernemen).