terug naar overzicht
hoe disruptives verbinden

Wat kunnen verenigingen doen voor jonge succesvolle ondernemers? “Om te beginnen van hen leren“, denkt Michiel Muller, serial disruptive entrepreneur.

Michiel Muller is als ondernemer betrokken bij onder meer Tango, Route Mobiel en de nieuwe online supermarkt Picnic. Stuk voor stuk disruptieve initiatieven in markten die leken te smeken om een beetje opschudding, in elk geval in de oren van Muller. Wat vindt hij van brancheorganisaties en ondernemersverenigingen?

Gevestigde orde
“Als je bezig bent met een disruptief business model in een markt, dan ligt het niet voor de hand om bij een brancheorganisatie aan te sluiten. Vaak vertegenwoordigen deze de gevestigde orde en die was niet altijd blij met ons. Brancheorganisaties kwamen wel naar ons toe en wilden weten hoe wij het deden. Wij zoeken nieuwe verbindingen met leveranciers en klanten en met nieuwe technologie. Disruptives bieden een ander model aan. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met Picnic, een volledig ander model voor boodschappen doen. Het is nu niet onmiddellijk logisch om ons aan te melden bij de branchevereniging van de supermarktbranche .”

Verbinding met de klant
“Wij zijn primair gespitst op verbindingen met leveranciers en natuurlijk met de klant. Het model van de toetreder is meestal gunstig voor de consument en die moet ook willen investeren om het optimale voordeel te behalen, meestal door een gedragsverandering. Dus je prikkel moet groot genoeg zijn om dat voor elkaar te krijgen. Dat kan met prijs, gemak of doordat klanten het waarderen dat eindelijk eens iemand de zaak opschudt, zoals bij Route Mobiel. Bovendien had Route Mobiel het abonnement totaal anders opgebouwd. Bij ANWB betaalt iedereen evenveel, dus betalen mensen met een goed onderhouden auto relatief meer. Bij Route Mobiel is het goedkoper als je auto beter is.”

Loskomen
“ Ik denk dat je in verenigingen – net als in markten – de boel af en toe moet durven opschudden. Je kunt niet decennia lang hetzelfde blijven doen. Dat kon al niet en dat kan in de huidige tijd al helemaal niet. Je moet onzekerheid accepteren. Dat is een belangrijk element uit deze tijd. Accepteer onzekerheid en neem een onzekere stap. Je zult zien, dat gaat ontzettend vaak goed. Geef toeval meer kans, het succes van Airbnb hangt ook van toeval aan elkaar.”

Leer mixen
Goed advies, maar wat doe jij als ondernemer wanneer een vraag of probleem of belang groter is dan jijzelf. Wie lobbyt er voor jou? “Voor mij? Niemand! Je zoekt elkaar op, langs de informele weg, om invloed uit te oefenen. Voor jonge, kleine  honden werken brancheverenigingen te  hiërarchisch en te traag. Je wilt niet achteraan aansluiten of afwachten wat een bestuur vindt. Verenigingen hebben de uitdaging om de mensen die al twintig jaar lid zijn, te mengen met de jonge mensen die niet niet per se een lidmaatschap zoeken maar eerder mogelijkheden om te netwerken of om dialoog te voeren. Huidige bestuurders zitten qua leeftijd vaak tussen jong en oud in, ze begrijpen beide groepen, maar weten daarmee nog niet meteen hoe dat aan te pakken. Brancheorganisaties waren jarenlang een belangrijke en noodzakelijke bron van informatie, maar nu zijn ze dat niet meer. Die klassieke rol is voorbij. Leden en anderen kunnen het sneller en en branche organisatie zullen zichzelf opnieuw moeten uitvinden. ”

Discussie organiseren
“Ik ben niet alleen ondernemer en investeerder, ook ik zit in besturen – overigens niet van een brancheorganisatie, daarvoor ben ik nog nooit gevraagd. Ook in besturen probeer ik het roer om te gooien, dat lukt overigens niet altijd of niet in één keer. Zelfs al bestaat je vereniging al honderd jaar, dan nog is dat geen argument om op dezelfde weg te blijven doorgaan. Een nieuwe weg inslaan doe je door goed te kijken naar het ledenbestand, de roots, de doelen en de verbindingen. Je moet je als bestuur kwetsbaar op durven stellen. Denk aan diversiteit, nieuwe wegen en informatie. Laat ruimte en laat zien dat je de input van de verscheidenheid van de leden wilt krijgen. Wat kunnen zij jou leren? Je moet de dialoog organiseren.”

Ontmoet Michiel Muller op het DNA jaarcongres.