lokale energiecooperaties: 'wij doen dit voor de wereld'

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn grote, maatschappelijke thema’s. Vanuit Europa klinkt de roep om meer transparantie steeds luider net als de wens om duurzame investeringen te stimuleren. Dit zie je terug in de hoeveelheid energie initiatieven welke er in Nederland opkomen. 

De coöperatie is bezig met een opmars. Steeds vaker verenigen burgers zich in kleinschalige, lokale initiatieven, om met elkaar te bouwen aan een gezamelijk doel. Hun samenwerking wordt niet gestuurd door de overheid, maar komt tot stand van onderop, op eigen initiatief. In dit artikel komt Pieter Ruigewaard en Paul Zeef aan het woord over hun betrokkenheid bij lokale energiecoöperaties. Wat drijft hen, en wat is volgens Pieter en Paul de kracht van deze verenigingsvorm?

Goed om te weten
Dit artikel is terug te vinden in VM#1 2024, toekomsbestendig verenigen (pag 32-37). VM is voor DNA leden en abonnees gratis te lezen achter de inlog. Heb je problemen met inloggen? Laat het ons weten door een mail te sturen naar info@wijzijndna.nl