mark van vuuren: craft je vereniging

Het programma van het Verenigingscongres bestaat o.a. uit verschillende subsessies waar je kunt kiezen uit een aantal toonaangevende sprekers, best practices en roundtables om je te laten inspireren over de meest actuele onderwerpen. Mark van Vuuren, universitair docent organisatiecommunicatie aan de Universiteit Twente en auteur van o.a. het boek ' Tweebaans werk', verzorgt op deze dag een subsessie. Hij deelt zijn expertise op het gebied van positieve organisatiewetenschappen. hoe kun je positief verenigen? 

Mark van Vuuren zet ons op het spoor van de Positieve Organisatiewetenschap. “Mensen hebben de neiging om problemen op te zoeken en die op te lossen. Wat gaat er fout, of minder goed en hoe kunnen we dat verbeteren? Maar wat gebeurt er als je zoekt naar wat er heel goed gaat. Wat doen wij al heel goed en hoe kunnen we dat nog iets beter doen? Positieve Organisatiewetenschap borduurt voort op de inzichten van Martin Seligman, grondlegger van de Positieve Psychologie. Hij benoemt drie positieve basisbehoeften van mensen: positieve emoties voelen; betrokken zijn bij activiteiten die je leven betekenis en doel geven en positieve relaties hebben met anderen. Stel je voor dat je in je vereniging, voor je leden en je team, zoveel mogelijk tegemoet komt aan die positieve behoeften?”

De gelukkige vereniging
“Wat Seligman ons laat zien is dat geluk iets anders is dan de afwezigheid van bijvoorbeeld een depressie. Natuurlijk wil je mensen helpen die daaraan lijden, maar daarmee leer je niet begrijpen wat mensen gelukkig kan maken. En dat geldt niet alleen voor individuele mensen maar ook voor organisaties. Een voorbeeld: Moet je je in je vereniging steeds het hoofd breken over het gebrek aan vrijwilligers of kun je tijd en energie vrijmaken om te kijken naar de vrijwilligers die je wel hebt en wat zij doen? Wat gebeurt er als je je afvraagt: “Wat maakt onze vereniging gelukkig?“

Verder dan Collins
Positief denken over je vereniging, van je zevens negens maken, doet denken aan Jim Collins, die in Seven Measures of Success laat zien hoe verenigingen excelleren. Van Vuuren: “Collins is inderdaad ook iemand die ons leert om te denken over succes. Maar in zijn benadering is het de CEO – of het bestuur van de vereniging – die de organisatie vormgeeft. Wat wij toevoegen is het inzicht hoe de verschillende mensen met elkaar de organisatie vormgeven en dus ook het succes.”

Craften
“Dit inzicht is gegroeid in het bestuderen van wat we noemen jobcrafting. Als twee mensen in exact dezelfde job starten, hebben ze na twee jaar heel verschillende banen. Hoe doen ze dat? Mensen passen hun baan aan hun talent aan, aan hun visie, voorkeuren. We maken verschil met juist die taken uit een baan waar we het best in zijn. Hoe doe je dat vervolgens samen? Hoe kun je je vereniging craften? Daar ga ik het over hebben.”

Wil jij deze sessie volgen en Hét Verenigingscongres absoluut niet missen? Bestel dan hier je ticket!