nieuwe vm op de mat ; de vereniging als werkgever

De titel van dit nummer doet vermoeden dat deze editie volledig gericht is op de werkgever. Niets is minder waar, er is ook aandacht voor jou als verenigingsprofessional. Werken in een vereniging is toch net anders gezien de belangen van leden, waar je rekening mee te houden hebt.

Tegelijkertijd hoor ik vaak dat je binnen je werk ook ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen en te ontplooien. Het duo-interview tussen Joris (nieuwkomer binnen een vereniging) en Maarten (heeft eerder in een vereniging gewerkt) laat zien wat het werken in een vereniging anders maakt dan erbuiten. En op welke manier we van elkaar kunnen leren. Toch zal je ook vaak meemaken dat je tijdens een verjaardag uit moet leggen waar je werkt en wat je dan precies doet. Als ik begin met ‘ik werk voor de vereniging van verenigingen’ dan krijg ik nog gekke en verbaasde gezichten. Als je dan toelicht wie er lid zijn, kan dat enigszins geplaatst worden en dan volgt de vraag ‘maar wat doe je dan voor hen?’. Ik ben zo vijf minuten verder voordat iemand begrijpt waar ik voor werk en wat ik doe. Wellicht is dit voor jou herkenbaar?

En tegelijkertijd heeft een vereniging een grote maatschappelijke waarde. We creëren impact bij leden, in de maatschappij en in sommige gevallen bij de politiek. Laat dit nu juist een punt zijn dat jongere generaties belangrijk vinden bij het zoeken naar een nieuwe baan. Dit lees je ook in het artikel ‘Zo vind en bind je jong talent’. Als we onszelf goed weten te positioneren en soms iets minder bescheiden zijn, dan biedt dit zeker kansen. Natuurlijk komen er in dit nummer ook werkgeverszaken aan de orde. Want hoe werf je nieuwe medewerkers in deze arbeidsmarkt, wetende dat je als vereniging een streepje voor hebt op maatschappelijk vlak?

VM#2 2024 is nu ook digitaal te lezen voor abbonees en leden. Hiervoor moet je wel inloggen. Kun je je inlog niet vinden, laat het ons dan even weten via info@wijzijndna.nl. Ik ben trots op dit inspiratievolle nummer en ik hoop dat jij het ook met veel plezier leest.

Namens mij en het team van DNA wens ik je veel leesplezier!

Cécile Veldman
directeur DNA