Op 19 september organiseerde we de VM-Bladrelease bij onze partner ARAG. Naast de bladpresentatie gaf Jeppe Kok, oprichter van Tienskip een presentatie over jongeren en democratie. In deze terugblik belichten we de organisatie Tienskip en hun unieke aanpak om jongeren te betrekken bij democratie en maatschappelijke vraagstukken. Wat begon als een lokaal initiatief, is uitgegroeid tot een organisatie met 175 vrijwilligers en meerdere betaalde functies, die zich inzetten voor het inspireren van jongeren in diverse provincies zoals Friesland, Groningen, Overijssel en Zuid-Holland.
Het Initiatief van Tienskip
Jeppe Kok had al op jonge leeftijd door dat jongeren vaak de vaardigheden missen om effectief verandering te brengen in hun omgeving. Tienskip biedt deze kennis aan en legt uit hoe jongeren initiatief kunnen nemen, een basisvaardigheid die niet altijd van huis uit wordt meegegeven. Dit leidt tot een meer constructieve dialoog rondom maatschappelijke vraagstukken en draagt bij aan het verkleinen van de kloof tussen jongeren en democratie.
Evenementen en Impact
Tienskip organiseert jaarlijks meerdere evenementen waar jongeren worden aangemoedigd om een maatschappelijk probleem in hun omgeving te kiezen en hieraan te werken. Deze problemen kunnen variëren van veiligheid tot openbaar vervoer. Tijdens deze evenementen werken de jongeren in teams en worden ze begeleid door een ambtenaar, raadslid of iemand uit het maatschappelijk middenveld, die hen helpt de juiste wegen te bewandelen om hun zorgen aan te kaarten bij de overheid.
Een succesvol voorbeeld hiervan is een project waarin mbo-studenten uit Leeuwarden een sportkaart hebben gerealiseerd voor mbo-studenten, nadat zij ontdekten dat alleen hbo- en wo-studenten van kortingen konden profiteren. Dankzij hun inspanningen werd er een sportkaart beschikbaar gesteld voor 14.000 mbo-studenten in Leeuwarden.
Interactief Gedeelte: Activeren van Slapende Leden
Tijdens het interactieve gedeelte van de VM Bladrelease werd samen met de deelnemers nagedacht over manieren om slapende leden binnen verenigingen te activeren. Deze slapende leden zijn vaak personen die wel lid zijn van een vereniging of organisatie, maar niet actief deelnemen aan activiteiten of evenementen.
Uit de discussie kwamen diverse inzichten naar voren:
- Gerichte communicatie: Slapende leden persoonlijk benaderen en hen herinneren aan de waarde en het belang van hun lidmaatschap.
- Betrokkenheid vergroten door kleine taken: Leden eerst kleine en toegankelijke rollen of verantwoordelijkheden geven, zodat ze op een laagdrempelige manier betrokken kunnen raken bij de organisatie.
- Sociale evenementen: Het organiseren van sociale activiteiten die minder formeel zijn en meer gericht op plezier en interactie, kan een effectieve manier zijn om slapende leden weer te activeren.
- Stapsgewijze participatie: Het is belangrijk om niet meteen volledige betrokkenheid te verwachten, maar leden stap voor stap dieper bij de organisatie te betrekken.
Deze ideeën kunnen bijdragen aan een meer levendige en betrokken ledenbasis, wat uiteindelijk ook ten goede komt aan de activiteiten en het succes van de vereniging.
Vrijwilligers als Goud
Wat Tienskip onderscheidt, is de waarde die zij hechten aan hun vrijwilligers. Volgens Kok hebben ze "goud in handen" met hun vrijwilligers, en dit blijkt uit de zorgvuldige manieren waarop ze jongeren blijven betrekken bij de organisatie. Ze organiseren niet alleen maatschappelijke evenementen, maar ook sociale activiteiten die helpen bij het behouden van de betrokkenheid van de jongeren. Mond-tot-mondreclame en persoonlijke ontwikkeling via programma’s zoals het innovatieteam, waar jongeren zich een jaar lang inzetten voor verbetering van de organisatie, dragen bij aan het succes.
Ambities voor de Toekomst
Tienskip heeft ambitieuze doelen voor de toekomst. Ze willen in 2025 meer dan 10.000 jongeren bereiken, wat alleen mogelijk is als het netwerk van vrijwilligers evenredig blijft groeien. Het bereiken van deze doelen vraagt om voortdurende inzet om nieuwe vrijwilligers te werven en hen te binden door hen kansen te bieden om zichzelf persoonlijk en professioneel te ontwikkelen.
Tienskip biedt een waardevol model voor het betrekken van jongeren bij democratie en maatschappelijke vraagstukken. Door hun hands-on benadering leren jongeren niet alleen hoe ze problemen in hun directe omgeving kunnen oplossen, maar ontwikkelen ze ook een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Dit draagt bij aan een actieve democratische samenleving, waarin jongeren een belangrijke rol spelen. Met hun unieke aanpak en sterke vrijwilligersnetwerk, lijkt Tienskip goed op weg om hun ambitieuze doelen te realiseren.