Interview met Roel Fransen, verenigingsmanager bij Wissenraet van Spaendonck
Wat verdienen medewerkers nu écht binnen de sector? Welke extra’s bieden werkgevers en hoe verhoudt dat zich tot de rest van Nederland? Tijdens het Verenigingscongres laat Roel Fransen, verenigingsmanager bij Wissenraet van Spaendonck, zien hoe je als vereniging de arbeidsvoorwaardenbenchmark slim inzet als strategisch stuurinstrument. Wij spraken hem alvast over zijn kennissessie én de inzichten die je als directeur of HR-professional absoluut niet mag missen.
Wat is precies een arbeidsvoorwaardenbenchmark, en waarom is het zo belangrijk voor verenigingen om hiermee aan de slag te gaan?
“De arbeidsvoorwaardenbenchmark laat zien wat er écht gebeurt op het gebied van beloning in een sector. Dus niet alleen wat er in een cao staat, maar wat werkgevers daadwerkelijk betalen. Dankzij real-time data van meer dan een miljoen salarisstroken per maand kunnen we actuele, feitelijke inzichten geven. Voor verenigingen is dat goud waard. Met deze kennis kun je jouw leden helpen concurrerender te worden op de arbeidsmarkt, én sta je sterker in je lobby richting politiek en andere stakeholders.”
Tijdens de kennissessie op het congres beloven jullie praktijkvoorbeelden en interactie. Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten?
“We zullen meerdere voorbeelden bespreken, maar lichten de casus van Koninklijke Horeca Nederland uitgebreider toe. De horeca is een spraakmakende sector waar de marges klein zijn en het lastig is om op salaris te concurreren. Juist daar zie je dat werkgevers inzetten op slimme secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan flexibiliteit, opleidingsmogelijkheden of extra’s voor werken op onregelmatige tijden. We laten zien hoe de arbeidsvoorwaardenbenchmark hielp om gericht beleid te maken voor specifieke functies. Een herkenbaar en leerzaam voorbeeld dat ook andere verenigingen zal inspireren.”
Veel verenigingen worstelen met hun rol in een krappe arbeidsmarkt. Hoe kunnen ze via arbeidsvoorwaarden echt het verschil maken voor hun leden?
“Door data gedreven te werken. Veel discussies over personeelstekort of beloning worden nog gevoerd op basis van onderbuikgevoel. Met harde data kun je leden een spiegel voorhouden: waar staan we als sector, en hoe verhouden we ons tot anderen? Daarmee help je leden gerichter te sturen op behoud en aantrekken van medewerkers. En je positioneert je als vereniging als dé kennispartner op het gebied van arbeidsmarkt en HR.”
Hoe kunnen inzichten vanuit de arbeidsvoorwaardenbenchmark worden ingezet voor de lobby?
“Denk aan inzichten over salarisniveaus, verloop, leeftijdsopbouw en scholingsbudgetten. Daarmee kun je laten zien waar knelpunten zitten, of juist waar het goed gaat. Die informatie maakt je lobby sterker, omdat je bewijsmateriaal in handen hebt. Je creëert een veel overtuigender verhaal richting bijvoorbeeld het ministerie of andere stakeholders. En je helpt leden beter te begrijpen wat werkt – en wat niet.”
Tot slot: wat hoop je dat deelnemers meenemen uit jullie sessie – en waarom mogen ze deze workshop absoluut niet missen?
“Ik hoop dat ze vertrekken met het besef dat de arbeidsvoorwaardenbenchmark niet alleen een HR-instrument is, maar een strategisch agendapunt. Als vereniging kun je écht het verschil maken door je leden te helpen met data, inzicht en richting. Onze kennissessie is geen commercieel praatje, maar een interactieve sessie vol toepasbare kennis. Juist in een tijd waarin verenigingen hun meerwaarde steeds opnieuw moeten bewijzen, willen we hen inspireren om die rol krachtig te blijven vervullen.”
Wil jij weten meer weten over de arbeidsvoorwaardenbenchmark en hoe je dit praktisch kunt inzetten voor jouw leden? Dan is deze kennissessie zeker iets voor jou! Meld je hier aan voor het Verenigingscongres op 3 oktober.