Van den Tweel voorzitter KNWU

01-02-2021

Marc van den Tweel is benoemd tot nieuwe voorzitter van wielerbond KNWU. Tot een stemming onder congresleden hoefde het niet meer te komen nadat tegenkandidaat Gerry van Gerwen zich eerder op de dag terugtrok.

De uit Geleen afkomstige Van den Tweel, 56 jaar en in het dagelijks leven directeur van Natuurmonumenten, was de door een sollicitatiecommissie voorgedragen droomkandidaat om Marcel Wintels op te volgen. Het congres stemde daarmee in.

 

Geen concurrentie
Nadat wegens problemen met het online stemmen een tweede extra congres nodig was om een keuze te maken, leek het nog een spannende avond te kunnen worden. Maar Van Gerwen, door rennersvakbond VVBW mede uit onvrede over de gevolgde procedure naar voren geschoven, haakte op het laatste moment af, naar eigen zeggen om de eenheid binnen de bond te waarborgen. Wintels' maximale termijn zat er na veertien jaar op.

 

Speerpunten
"De maatschappelijke positie van de wielersport verdient meer aandacht", benoemde Van den Tweel een van zijn speerpunten. "De acceptatie van het publiek van onze sport en veiligheid zijn belangrijke thema's voor de komende jaren. Daarnaast vind ik de verbinding tussen top- en breedtesport enorm belangrijk. Het succes van onze Nederlandse wielerhelden zou een impuls moeten geven aan een groei van het aantal jeugdige beoefenaars. De KNWU kan daarnaast aan betekenis winnen door nog meer en beter het contact en de verbinding te zoeken met de zogenoemde prestatieve wielrenner."

 

Steun Van Gerwen
Van Gerwen die woensdag zijn 68ste verjaardag viert, beloofde eerder op de dag zijn steun aan Van den Tweel. "Mocht hij op welk gebied dan ook hulp van mij willen, dan ben ik daartoe bereid. Zoals iedereen uit de wielersport altijd op mij kan rekenen".

 

Aftocht om eenheid
Veel meer dan Van den Tweel werd Van Gerwen door zijn achterban gepusht als een echte wielerman die met zijn verleden als renner, ploegleider en wielermanager in staat werd geacht het Nederlandse wielrennen internationaal te vertegenwoordigen. Hij zag kansen. Het zou een 'close finish' worden, meende de Brabander die uiteindelijk de confrontatie uit de weg ging. "Hoewel mij in de afgelopen weken duidelijk is geworden dat ik op een brede steun uit de achterban kan rekenen, vrees ik dat de verkiezingsstrijd juist voor een grote verdeeldheid binnen de KNWU kan zorgen. Dat is het laatste wat ik wil."


- Partners -
Geen gegevens gevonden