Jaarplan

Wat gaan we doen in 2025? 

Met trots presenteren we het DNA Jaarplan 2025. In deze infographic kun je in één oogopslag zien wat je van ons kunt verwachten. Gedurende het jaar houden we je op de hoogte van de voortgang. Ook in 2025 werken we weer met kwartaalthema's. De thema’s zijn samengesteld op basis van input van onze leden, zijn een weerspiegeling van de actualiteit en geven richting aan ons aanbod.

 

2025 kwartaalthema's

Elk kwartaal starten we met de release van het VerenigingsMagazine (VM), waarmee we het nieuwe kwartaalthema aftrappen. Deze releases vinden plaats bij een van onze leden of partners en worden gecombineerd met een inspirerende kennissessie rondom het thema.

Gedurende het kwartaal organiseren we ook Q-sessies, waarin leden best practices met elkaar delen. Deze sessies worden altijd gehouden bij onze leden en bieden volop ruimte voor kennisuitwisseling.

Naast deze themabijeenkomsten kun je ook deelnemen aan onze doorlopende netwerken, gericht op specifieke functies. Zo blijf je niet alleen inhoudelijk, maar ook professioneel verbonden.

2025 is ook een bijzonder jaar. Dit jaar vieren we met onze leden 10 jaar DNA. We vieren de kracht van verenigen. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk het complete overzicht en meld je eenvoudig aan via onze agenda.

 

  • Q1 Co-creatie
    Het benutten van diverse perspectieven, expertises en behoeften om tot een beter resultaat te komen, is dagelijks aan de orde binnen elke vereniging. Deze manier van samenwerken voor een gemeenschappelijk doel is de ultieme vorm van co-creatie. Co-creatie biedt veel voordelen op het gebied van innovatie, ledentevredenheid en risicobeheersing. Het stelt je in staat producten en diensten te ontwikkelen die beter aansluiten op de behoeften van leden, de branche of sector. Maar er zijn ook uitdagingen. Hoe houd je de communicatie open bij conflicterende belangen en verwachtingen? Hoe voorkom je onnodige complexiteit en creëer je helderheid in juridische vraagstukken, zoals eigendomsrecht? En wat betekent co-creatie voor de governance en het bestuur van jouw vereniging?
     
  • Q2 De digitale vereniging
    Als vereniging ben je voortdurend bezig om de efficiëntie, toegankelijkheid en veiligheid te verbeteren. Waarom? Omdat je wendbaar en relevant wilt blijven voor je leden en stakeholders. Maar hoe maak je hierin een weloverwogen strategische keuze? Welke tools passen het beste bij jouw doelen? Zet je in op innovatieve technologieën zoals AI, ChatGPT of virtual reality (VR)? Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de data waar je al over beschikt. Als overkoepelende organisatie heb je vaak toegang tot veel gegevens. Maak je hier al gebruik van om trends te signaleren of het gedrag van je leden te analyseren, zodat je je diensten beter kunt afstemmen? Welke data deel je wel of niet, en hoe zorg je voor de veiligheid ervan? Het maken van de juiste keuzes op het gebied van digitalisering is essentieel om als vereniging toekomstbestendig te blijven.
     
  • Q3 De kracht van verenigen
    Een vereniging brengt mensen, kennis en middelen samen om uitdagingen aan te pakken die te groot of te complex zijn voor een individu of een kleine groep. Het bereiken van gezamenlijke doelen, het effectiever aanpakken van maatschappelijke vraagstukken en het vergroten van je impact doe je door de kracht van verenigen. Kortom; een vereniging is dé plek voor ontmoeting en uitwisseling. Maar hoe trek je als vereniging nieuwe, diverse leden aan die hun steentje bijdragen? Je wilt tenslotte een cultuur creëren waarin alle leden, medewerkers en vrijwilligers zich veilig voelen om met frisse ideeën te komen. Hoe bevorder je die diversiteit en bied je de nodige veiligheid om hun betrokkenheid te vergroten? Welke tools zet je hiervoor in?
     
  • Q4 de verenigingsprofessinal
    Werken binnen een vereniging betekent balanceren tussen inhoud, proces en relaties. Je leert de belangen van je leden en stakeholders te managen, innovatie te stimuleren en unieke diensten te leveren. Tegelijkertijd stelt dit uitdagende speelveld ook eisen aan jou. Verenigen is tenslotte écht een vak. In de dynamiek van jouw vereniging kun je je onderscheiden door sterk leiderschap, vakkennis en goed procesmanagement. Maar hoe doe je dit?   

Deel jouw expertise
We hopen je met deze thema’s te inspireren. Wil je op basis van deze thema’s jouw expertise, praktijkcase of handige tool delen met andere verenigingen? Dat kan! DNA is voor de verbinding. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een whitepaper of het deelnemen aan een netwerk of Q-sessie. Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Mail ons op info@wijzijndna.nl